Luxalight Stroomdriver

De Luxalight current driver is een uitgevoerde COB Power LED buck/boost stroomdriver voor de professionele markt welke over een zeer krachtige uitgang beschikt. Dat houdt in dat de driver met zijn uitgangsspanning zowel omhoog als omlaag kan ten opzichte van de voedingsspanning. Het uitgangsvermogen is royaal 200 Watt en de efficiëntie ligt maar liefst op 98%!

Stroomdriver

De stroom die door de COB LED’s gaat is met DIP switches instelbaar, in de door de fabrikant opgegeven stroom, van 0.25A tot 10 Ampère in stapjes van 0,25A. De spanning mag tussen de 10V en de 50V liggen, met de restrictie dat het totaal vermogen ca. 200W is. Meer vermogen is haalbaar, met een koelfan haalt de driver zelfs 280 Watt. De driver regelt zelf de stroom terug als cruciale componenten te heet worden. De current driver kan overweg met LED installaties die werken op spanningen tussen 12 en 48 Volt. Los van de ingestelde stroom kan de LED door middel van PWM volledig gedimd worden via aansturing op de DMX ingang. Daarmee is de LuxaLight current driver een veelzijdige stroomdriver die met echt de meest uiteenlopende COB LED’s overweg kan. Door aanpassingen in de software is de driver geschikt voor ieder gebouwbeheer- en elk domoticasysteem.

De aansturing van de LuxaLight stroomdriver gebeurt door middel van een DMX512 signaal, een zeer gangbaar protocol voor besturing van licht. Daarnaast is de controller op verzoek van de klant zo programmeerbaar dat de DMX connector ook als DMX uitgang kan dienen. Afhankelijk van de wensen van de klant kunnen er dan de DIP switches (Options) worden gebruikt voor bijvoorbeeld selectie van DMX-ingang dan wel DMX-uitgang van de DMX connector. De DIP switches bieden mogelijkheden om extra functies onder te brengen voor klantspecifieke wensen. Daarbij heeft de controller nog veel IO pinnen over, welke uitgevoerd zijn op een lange PIN header op de print. Op een tweede kortere pinheader zijn optioneel twee UART’s op beschikbaar, echter tegen inlevering van de USB en/of DMX poort functionaliteit. Op deze twee pinheaders past een nader te ontwikkelen piggy-back board waarop klant specifieke maatwerk kan worden gerealiseerd waarin de huidige hardware misschien niet voorziet. Hierbij is van alles denkbaar, denk hierbij aan een sensorschakeling of een printje met een Zigbee of WiFi module.

Stroomdriver aansluitschema

Optioneel kan de LED driver print in een DIN-rail behuizing geplaatst worden indien het gewenst is om deze in een kast te monteren. Als de LED driver echt tot de top belast gaat worden, dan kan deze voorzien worden van een 5V 40mm koelfan. Deze gaat vanzelf lopen zodra het board warm zal worden, en zal sneller draaien als de temperatuur verder oploopt. De 40mm fan past in de DIN-rail behuizing, maar als deze niet gebruikt wordt kan de fan met een beugeltje vlak naast de print opgesteld worden zodat deze koele lucht over de print heen blaast. Tot ca. 100 Watt is er geen extra koeling nodig, maar dat hangt af van de omgevingstemperatuur en de ruimte waarin de driver print gemonteerd is. Zou de driver print zonder fan te warm worden, dan regelt deze zelf de uitgangsstroom omlaag om zichzelf te beschermen.

Het aansluitschema toont een voorbeeld van een aansturing van een High Power COB LED op een koelrib die van een temperatuursensor is voorzien, in dit geval een 100k NTC weerstand die op de twee-polige connector X401 wordt aangesloten. Op deze wijze beschermt de driver print de COB LED tegen oververhitting, puur met een hardwarematige regeling. Als er behoefde bestaat om via de USB aansluiting de koelrib temperatuur van de High Power COB LED in graden Celsius uit te lezen, dan kan op de drie-polige connector X291 de analoge temperatuursensor MCP9700 worden aangesloten. Hierbij is het de software die door middel van PWM de uitgangsstroom zal terug regelen zodra de koelrib van de aangesloten High Power COB LED te heet wordt.

Features zijn ondermeer:

 • Groot spanningsbereik: 12, 24, 36 en 48V
 • Grote uitgangstroom tot 10 Ampère per kanaal, kortsluitvast
 • DMX512 aansluiting configureerbaar voor ingang of uitgang
 • DMX connector heeft inschakelbaar onboard terminator
 • DMX-adres is instelbaar tot 512 en extented zelfs tot 1024 adressen
 • USB-B 2.0 aansluiting voor aansturing via de PC (firmware implementatie met klant)
 • Extra DIP switches beschikbaar voor optionele klant functies
 • Onboard Real Time Clock met backup battery beschikbaar
 • Uitbreidbaar met piggy-back print voor extra functionaliteit
 • Firmware naar wens aanpasbaar via Tag-connect ISP connector
 • Voldoet aan RoHS richtlijn 2002/95/EC en EMC richtlijn 2004/108/EC
 • Onboard temperatuursensor
 • Voedingsbeveiliging door middel van een zware schottky diode aan de ingang

Functies zijn ondermeer:

 • Wordt door middel van DMX512 aangestuurd, het DMX adres is per spanningsdriver instelbaar.
 • Een 120 Ohm DMX terminator kan onboard met een DIP switch worden ingeschakeld.
 • Kan aangestuurd worden d.m.v. een USB interface.
 • Drie status LED’s voor de voedingsspanning, de eerste geeft aan dat de ingangsspanning is aangesloten, de tweede geeft aan dat de 5V voor de controller aanwezig is, de derde geeft aan als de USB interface op een host (pc) aangesloten is.
 • Drie status LED’s die aangeven of de uitgang van de Stroomdriver onderbroken (open) is, kortgesloten is, en of de temperatuur van het Stroomdriver board of de aangesloten LED(s) te hoog wordt.
 • Er is een onboard Real-Time Clock aanwezig die optioneel van een backup batterij kan worden voorzien als deze gebruikt gaat worden voor het schakelen op tijd schema’s.
 • Tag-Connect programmeer interface voor het updaten van de firmware, gemakkelijk toegankelijk op de rand van het board. De print hoeft daarvoor niet uit de DIN-railbehuizing gehaald te worden. Naast de programmeer interface bevind zich ook een ‘heartbeat’ LED die aangeeft dat de software draait.
 • Mogelijkheid voor het plaatsen van een piggy-back board.